Alpinisme

"It goes, boys." - (Lynn Hill, na de eerste vrije beklimming van The Nose op El Capitan, Yosemite)
Alpinisme Activiteiten

Leading Ladies

Leading Ladies is een project van An Laenen (professioneel berggids in spe) waarbij vrouwen de kans krijgen zich te ontwikkelen tot zelfstandige én zelfzekere alpinisten:

“Uit eigen ervaring zie ik dat er veel vrouwen sportklimmen, rotsklimmen en multipitchen. Helaas zijn er weinig vrouwen die binnen het alpinisme verder gaan en zelfstandig zwaardere alpiene tochten of beklimmingen uitvoeren. Via Leading Ladies wil ik vrouwen tonen dat ze de kracht hebben om dergelijke beklimmingen te ondernemen en een sterk lid van een touwgroep kunnen zijn. Daarvoor wordt alles vanaf de basis aangeleerd in een exclusieve vrouwenstage. Hiermee wil ik hen ook een stuk zelfzekerheid meegeven. In een gemengde stage is het namelijk niet vanzelfsprekend om als vrouw je “mannetje” te staan. Je voelt je al snel het  zwakkere deel van de groep terwijl dat helemaal niet het geval is. Door een exclusieve stage in te richten neem je deze drempel weg en ontwikkelen vrouwen makkelijker hun volledige potentieel.”

(volledig interview te lezen in het klim- en bergsportmagazine Monte van de Klim- en Bergsportfederatie)

 • 6 stagedagen
 • Deelnamevoorwaarden:
 • Max. 5 deelnemers per begeleider
 • Data 2024:
  • Bergbeklimmen Beginners: zondag 30 juni tot en met vrijdag 5 juli (Bassin de Trient, Zwitserland, volzet!!!)
  • Bergbeklimmen Ervaringsstage: /
  • Bergbeklimmen Gevorderden: /
 • De deelnemers worden op 1 januari (ijsklimmen) of 1 juni (zomeralpinisme) met elkaar in contact gebracht via aparte whatsapp-groepen waarin de praktische zaken geregeld worden (carpooling, verdeling van touwen, vragen over materiaal...).

Concreet

 • Ijsklimmen Beginners
  Spreekt ijsklimmen tot je verbeelding en wil je er graag eens van proeven? Dat komt goed uit, want tijdens deze stageweek 'IJsklimmen Beginners' krijg je uitgebreid de kans om eens aan een ander soort ijsje te likken!
  We laten je eerst in toprope kennismaken met het klimmen op ijs. Een piolet inslaan en stijgijzers in het ijs stampen ziet er misschien simpel uit, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste zicht denkt. Eens je de basisbewegingen onder de knie hebt leren we je ijsvijzen plaatsen en begeleiden we je bij het voorklimmen van je eerste singlepitch ijswatervallen. We bespreken ondertussen ook hoe je een standplaats bouwt in ijs, en hoe je een Abalokov boort om op te rappellen. Eenmaal dit allemaal goed lukt zetten we de stap naar het alternerend voorklimmen van derdegraads routes van meerdere touwlengtes.

 • Stage Bergbeklimmen Beginners
  Tijdens deze stage zet je met een groep eensgezinde vrouwelijke enthousiastelingen de eerste stappen naar zelfstandigheid in de bergen. Je krijgt daarbij alle alpiene beginnerstechnieken aangeleerd: staptechnieken in sneeuw en ijs, touwtechnieken op rots, sneeuw en ijs, en een aantal reddingstechnieken. We beklimmen verschillende toppen via routes van niveau F tot PD, daarbij nemen de ‘Leading Ladies’ vanaf het begin zoveel mogelijk het voortouw, zodat je in een veilig kader en met de nodige begeleiding zelfvertrouwen opdoet in het leiden van een touwgroep. Naast het aanleren van de technische vaardigheden, komen ook de volgende zaken aan bod: materiaalkennis, zelfvertrouwen in alpien terrein, snelheid/efficiëntie in het hooggebergte, kaartlezen en oriëntatie, tochtplanning en interpretatie van topo’s en weerkunde.

 • Ervaringsstage Bergbeklimmen
  Indien je na het volgen van een beginnerstage verdere stappen wil zetten om beklimmingen volledig zelfstandig te ondernemen en je tegelijkertijd je zelfvertrouwen en skills om dit te doen verder wil aanscherpen met een groep eensgezinde vrouwelijke stagedeelneemsters, dan ben je bij deze stage aan het juiste adres. Tijdens deze stage herhalen we de geleerde technische vaardigheden van de beginnersstage tijdens het opdoen van zoveel mogelijk praktijkervaring in het beklimmen van toppen binnen het niveau PD.

 • Stage Bergbeklimmen Gevorderden
  Heb je reeds enkele jaren ervaring in het zelfstandig beklimmen van toppen tot PD en wil je met een groep enthousiaste dames je technische skills en klimniveau verhogen, dan is deze stage helemaal iets voor jou. Tijdens deze stage vullen we je alpiene touwtechnieken verder aan met nieuwe zeker- en reddingstechnieken voor op rots-, sneeuw- en ijs. Deze technieken worden al meteen praktisch toegepast tijdens een drie- à viertal beklimmingen van het niveau AD tot AD+.

Deelnemers aan onze outdooractiviteiten dienen verplicht lid te zijn van de Klim- en Bergsportfederatie. Je valt dan meteen onder de beste in- èn outdoorverzekering voor de klim- en bergsport in Vlaanderen en geniet van een uitgebreide wereldwijde dekking met hoge waarborgen voor helikopterredding en repatriëring. Bovendien krijg je door je lidmaatschap ook toegang tot de klimmassieven overal ter wereld en geniet je van de andere voordelen die dit lidmaatschap met zich mee brengt.

Aansluiten bij de KBF kan via Vertical Thinking. Dit geeft je meteen ook recht op korting op de deelnameprijs. Lid worden van de KBF kan hier, vergeet natuurlijk niet om Vertical Thinking aan te duiden als gewenste club!

  • Bergbeklimmen Beginners / Ervaringsstage Bergbeklimmen / Bergbeklimmen Gevorderden / Ijsklimmen Beginners
   • € 451 voor leden van Vertical Thinking bij KBF
   • € 475 voor leden van andere KBF-clubs
  • Inbegrepen: begeleiding
  • Niet inbegrepen: lidmaatschap KBF, technisch materiaal (touwen, piolet, ijsvijs, stijgijzers), vervoer, verblijf, eten (de kosten voor verblijf en eten van de begeleiders zijn ook voor rekening van de deelnemers)
  • Optioneel: annulatieverzekering: € 25

  Wie inschrijft zonder annulatieverzekering en om welke reden dan ook zijn deelname annuleert kan tot één week voor de start van de activiteit zijn inschrijving en betaling laten overzetten naar een volgende editie van dezelfde activiteit mits betaling van administratiekosten: 15 € voor indoorcursussen, 25 € voor outdoorcursussen. Terugbetaling is nooit mogelijk.

  Wie inschrijft met annulatieverzekering en om welke reden dan ook zijn deelname annuleert kan zijn inschrijving en betaling laten overzetten naar een volgende editie van dezelfde activiteit mits betaling van 15 € administratiekosten. Terugbetaling is ook mogelijk, met aftrek van de prijs van de annulatieverzekering en administratiekosten: 15 € voor indoorcursussen, 25 € voor outdoorcursussen.

Check hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

 

 • partner image - 0
 • partner image - 1
 • partner image - 2